Brestovac

Početkom 20. stoljeća u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji bio je samo jedan liječnik na gotovo 7 000 stanovnika. Radi toga, kao i radi loših uvjeta življenja te slabog higijenskog standarda, smrtnost od tuberkuloze (sušice) bila je vrlo visoka. Lječilište Brestovac bio je prvi korak u organiziranoj borbi protiv tuberkuloze. U gradnji je sudjelovao cijeli grad: zemlju na Medvednici darovao je šestinski vlastelin Miroslav Kulmer, a novac je prikupljan na priredbama i lutrijom, te prodajom slika koje su darovali Bukovac, Ivenković, Crnčić i Medović. Okružna blagajna za osiguranje radnika u Zagrebu bila je organizator, a gradnju je vodio arhitektonski ured Benedik i Baranyai.


Sanatorij Brestovac

Prvih 40 bolesnika primljeno je u Brestovac 22. svibnja 1909. godine. Kako je potreba bila velika jer se lječilište pokazalo djelotvornim, broj ležaja stalno je rastao, a sanatorij se širio. Zahvaljujući Brestovcu uspješno se smanjivala stopa smrtnosti od tuberkuloze u Zagrebu.

Sanatorij Brestovac

Nekada je sanatorij, odnosno cijeli kompleks, bio veliko i lijepo lječilište (nešto tipa "zagrebačke klinike Schwarzwald"). Bilo je to prvo specijalizirano lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe. U njemu je postojala knjižnica, kino-dvorana, ali i gospodarski objekti poput mljekare, pekarnice ili farme svinja.

Milivoj Dežman

Izgradnju sanatorija inicirao je liječnik, književnik, novinar i urednik lista "Obzor", te dobrotvor Milivoj Dežman (1873-1940). Motiv za inicijaciju gradnje sanatorija bila je ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram(1874–1913) koja je bolovala od tuberkuloze i umrla Dežmanu na rukama u tom sanatoriju. Ovaj odnos između Šramove i Dežmana neki su povijesničari usporedili s Dumasovim djelom "Dama s kamelijama", ali to je za neku drugu priču (oni koji su čitali mogu pretpostaviti o čemu se radi).

Sanatorij Brestovac
Zbog promjena u zdravstvenom sustavu te zbog novih medicinskih metoda liječenja tuberkuloze sanatorij je zatvoren 1968. godine i od tada je napušten i propada. Nitko u potpunosti ne zna točan razlog zatvaranja Brestovca. 

Brestovac na Sljemenu

U nekoliko navrata govorilo se o sanaciji starog sanatorija na Medvednici no ništa značajnije nije napravljeno u cilju stvarne revitalizacije. Spominjalo se pretvaranje starog sanatorija u dom za umirovljenike. Čak su prije poduzimane i određene manje akcije, kao npr. u kolovozu 1981. god. na Brestovac je doputovalo 70 članova Omladinske radne brigade "Bratstvo in enotnost" iz Murske Sobote i Paraćina koji su cijelo ljeto proveli čisteći prostor od korova i rušeći oronule barake. Na kraju je ipak u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, koji je zadužen za slučaj Brestovac, odlučeno da se taj prostor neće obnavljati.

Brestovac na Sljemenu

Zemljište na Medvednici gdje je Brestovac pripada Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Rockfellerovoj, koja je u vlasništvu Grada. Danas je kompleks posve zapušten i oronuo do te razine da nikakvo renoviranje osim rušenja ne dolazi u obzir. Zbog brojnih ruševnih objekata i njihovog izgleda na ratnu zonu, ovaj lokalitet koristi se često za paintball "ratovanja" o čemu svjedoče brojne mrlje po zidovima i okolici.


Fotografije iz današnjeg stanja Brestovca:


Pomoćni objekt nekadašnjeg sanatorija:

Ruševine nekadašnjeg Sanatorija Brestovac:














izvor: forum.hr,, medvednica.infro, osobni dokumenti, iskustva bivših zaposlenika te njihovih obitelji

Osobne fotografije snimljene u jesen 2013.





























Primjedbe

  1. Pouzdan i brz financijski kredit od 50 000 do 4 500 000 uz nisku kamatnu stopu tokom cijelog razdoblja otplate od privatnog pružatelja usluga. Jasan i razumljiv ugovor, jasni uvjeti pružanja usluga bez besmislenih naknada. Ovo je izravna odredba, a ne plaćena medijacija. Garantujem vam potpune informacije o uslovima isporuke. Više informacija bit će vam poslano na e-mail: lh09076110211@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Rychlá půjčka: tomas.svobodax22@gmail.com

    Aby vaše úvěrové potřeby mezi jednotlivci čelily finančním potížím, ať už při obnovování vašich aktivit, nebo při realizaci projektu, aby konečně překonaly patovou situaci způsobenou bankami odmítnutím vašich žádostí o půjčku, Jsem schopen vám poskytnout půjčky od 5 000 do 10 500 000 Kč s úrokovou sazbou 3% na částku, kterou potřebujete, as podmínkami splácení, které vám usnadní život. Zde jsou oblasti, kde vám můžeme pomoci:

    * Finanční
    * Půjčka na nemovitost
    * Investiční půjčka
    * Půjčka na auto
    * Konsolidační dluh
    * Úvěrová linka
    * Druhá hypotéka
    * Zpětný odkup
    * Osobní půjčka
    Pokud tedy potřebujete půjčku, neváhejte nás kontaktovat a dozvědět se více o našich podmínkách. Pro další informace nás prosím kontaktujte e-mailem: tomas.svobodax22@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score.
    Personal Loans (Secure and Unsecured)
    Business Loans (Secure and Unsecured)
    Consolidation Loan and many more.

    Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
    financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com
    Phone number: +917428831341 (Call/Whats app)

    OdgovoriIzbriši
  4. Do yotrebujete financovanie pre svoj dom, pre svoje podnikanie, na kúpu auta, na kúpu motocykla, na začatie vlastného podnikania, pre svoje osobné potreby už niet pochýb. Poskytujem osobné pôžičky v rozmezí od 5 000 € do 500 000,00 € s ročnou úrokovou sadzbou 3 %. Bez na různé množství. V žádostech o půjčku požadujete sumu, o kterou chcete požádat, datum splatnosti. Pošlite nám svoje osobné pôžičky na e-mail: Horkyjiri55@gmail.com

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice